НОВ?Н?


12-15 Февруари 2014г. BIOFACH & VIVANES NURNBERG, GERMANY

"25 години в Био производството ". Това е мотото на поредното издание на най голямото Био изложение в Европа и светът. Виола ООД беше представена от трима специалисти в сферата на световните пазари, сертифицирането и производството на био продукти и био земеделие. Благодарение на поддържаният висок стандарт на качество фирма запазва стабилни позиции на пазарите по цял свят както и привлича нови търговски взаимоотношения благодарение на добрите практики в сферата на диворастящите и земеделски био продукти.Все по големият ръст на посетители и хора с интереси към био производството е показателно и за ръстът на био продуктите в световен мащаб - над 30% от продуктите са био сертифицирани или с био продукти. За пореден път искаме да кажем, на всички Вас който четете това:  " Бъдете диви, бъдете био диви!"


05 Юни 2013г. МЕЖДУНАРОДН?ЯТ ДЕН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ? ВОД?ТЕ

Днес се чества Международният ден за опазване на околната среда, който е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда. Виола ООД работи с диворастящи билки и продукти от създаването си и нашата цел винаги е била да се опазва природата от вредното влияние на индустрии или нейното прекомерно използване. Основната политика на нашата компания е да се поддържат, чрез добре разработени методи за събиране, популациите на растенията без да се вреди на броят им. Виола също така участва в проучвания за консервиране на диворастящото разнообразие и поддържане на стабилни популации като се изследват местоположенията на събиране за актуализиране на данните за ефектите от събирането и природните фактори. Фирменото мото, което гаранитира, чистотата и първичността на продуктите който предлагаме " ОТ ПР?РОДАТА ЗА ХОРАТА".


22 март 2013 г Пролетта дойде!

С настъпването на пролетта и „събуждането на природата от зимен сън”, Виола ООД стартира новият събирателен сезон 2013.Поради благоприятните условия и достатъчните валежи се очаква покачване на събираемите количество на някой билки и увеличаване на личните добиви от насажданията на фирмата.Виола ООД също така продължава да приема поръчки относно новият сезон и се радва на засилен български и чуждестранен интерес към продуктите й като за миналата 2012-та година над 80% от продукцията е ориентирана към износ извън България.Виола ООД ви пожелава усмихната,топла и приветлива пролет.

13-16 февруари 2013 г BioFach

Виола ООД за поредна година  взе участие в най-голямото изложение за Био продукти.
Фирмата бе представена от трима представители, които се срещнаха с много настоящи клиенти, а също успяха и да намерят няколко потенциални нови такива. Многократният интерес проявен благодарение на репутацията на Виола и продуктите й както и множеството новоустановени контакти са доказателство на праволинейната и иновативна политика на фирмата по посока на органичното производство.  
Biofach в съдействие с Vivaness е вече константа в изложенията на органични продукти и производства. Подробното изследване на пазара на биологични храни е на първо място за това водещо изложение в света и вдъхновява тенденции, иновации и ноу-хау.От 13 до 16 февруари 2013 г. в Нюрнберг, Германия за двадесет и четвърти път се проведе Световният търговски панаир на биопродукти BioFach 2013  съвместно със Световния панаир за натурални продукти за лична грижа и уелнес - Vivaness. ?зложението е считано за най- доброто място за показване на най- новото ноу хау,организационни и производтвени практики.Тази година изложението бележи голям интернационален интерес като над 43% от общоият брой посетители е бил от чуждестранни посетители и организации.Според заключителния доклад: Biofach и Vivaness 2013  цифрите са следните: изложители 2 396 (2011 г. – 2 230 изложители) и международни търговски посетители 51 312 от 129 страни (2011г. – 49 057 посетители).80-години - 31 Януари 2013 година !


Днес - 31.01.2013 год. един от основателите на Виола и най-старшият от сем. Кънчеви - Ангел Кънчев навършва 80 Години! Пожелаваме му още дълго да бъде  щастлив и ползотворен, с бистър ум и орлов поглед като и до сега, отдаден на семейството и обществените дела, без които не може! ? не на последно място - Много Здраве! Дано всички на неговата възраст да можем като него да четем без очила, да шофираме безаварийно и да мислим ясно! Честит Юбилей !!!Fair Wild Certificate

През 2012г. Виола ООД беше успешно сертифицирана по Fairwild стандарта в съвместно с английска фирма. Виола ООД успешно покри изискванията за органична продукция, отношения с контрагенти и работници. Надяваме се че в бъдеще ще увеличим предлаганите продукти по Fairwild благодарение на уникалните райони и флора в близост до фирмата. Fairwild също така успя да предостави трудова заетост за над 15 души като основно те са в селски райони, където безработицата е висока.
Жътва Лавандула 2012г.

Приключи кампания 2012 г. по прибирането на лавандуловата реколта, която продължи около три седмици. Началото бе на 15 Юни с прибиране на цвят лавандула, предназначен за сушене, а на 25 Юни и за етерично масло. Лавандуловите насаждения на Виола се намират в региона около Велики Преслав, в местности отговарящи на високите изисквания и критерии за органично производство.
Тази година добивите са по високи от предходната година, но поради значителните валежи през месец май качеството беше не толкова добро.Жътвата премина изключително качествено и организирано, като всяка година се прави оценка и резултати въз основа на който се правят подобрения за максимилизиране на жътвата. Силните валежи през месец май повлияха на узряването на цветът, което и доведе до ниско качество на маслото.Надяваме се че в бъдеще реколтите да се подобряват още в количествено и качествено измерение като се работи по подобряване на насажденията и техниката за обработване и прибиране.13-16 февруари 2012 г BioFach

Виола ООД за поредна година  взе участие в най-голямото изложение за Био продукти.
Фирмата бе представена от трима представители, които се срещнаха с много настоящи клиенти, а също успяха и да намерят няколко потенциални нови такива. Многократният интерес проявен благодарение на репутацията на Виола и продуктите й както и множеството ново установени контакти са доказателство на праволинейната и иновативна политика на фирмата по посока на органичното производство. Biofach в съдействие с Vivaness е вече константа в изложенията на органични продукти и производства. Подробното изследване на пазара на биологични храни е на първо място за това водещо изложение в света и вдъхновява тенденции, иновации и ноу хау. От 13 до 16 февруари 2012 г. в Нюрнберг, Германия за двадесет и трети път се проведе Световният търговски панаир на биопродукти BioFach 2012  съвместно със Световния панаир за натурални продукти за лична грижа и уелнес - Vivaness. ?зложението е считано за най- доброто място за показване на най- новото ноу хау,организационни и производтвени практики.Тази година изложението бележи структурен спад като много от компаниите се заявиха като общо преставяне и обединяване, което намали количествено представените организации,но увеличи качествено съответните комапнии.Според заключителния доклад: Biofach и Vivaness 2012  цифрите са следните: изложители 2 396 (2010 г. – 2 669 изложители) и международни търговски посетители 51 312 от 129 страни (2010г. – 49 057 посетители).Жътва Лавандула 2011г.

Приключи кампания 2011 г. по прибирането на лавандуловата реколта, която продължи около три седмици. Началото бе на 15 Юни с прибиране на цвят лавандула, предназначен за сушене, а на 25 Юни и за етерично масло. Лавандуловите насаждения на Виола се намират в региона около Велики Преслав, в местности отговарящи на високите изисквания и критерии за органично производство.Тази година добивите са добри, което доведе и до добри показатели на продукцията.Благоприятните климатични и организационни условия улесниха прибирането на продукцията.
Продължителното затопляне и не толкова  голямата влажност преди и по време на жътвата допринесоха за изключителното качество.Надяваме се че в бъдеще реколтите да се подобряват още в количествено и качествено измерение.16-19 февруари 2011 г BioFach

Виола ООД и през тази година взе участие в най-голямото изложение за Био продукти.
Фирмата бе представена от трима представители, които се срещнаха с много настоящи клиенти, а също успяха и да намерят няколко потенциални нови такива. Желаенето им да ни посетят в България е доказателство, че фирмата се развива,работи добре и прилага и отговаря на най-новите изисквания и методики в сферата на био произвдоството. Biofach вече се радва на огромна популярност сред органичните производители в продължение на над 20 години. Подробното изследване на пазара на биологични храни е на първо място за това водещо изложение в света и вдъхновява тенденции, иновации и ноу-хау.
От 16 до 19 февруари 2011 г. в Нюрнберг, Германия за двадесет и втори път се проведе Световният търговски панаир на биопродукти BioFach 2011  съвместно със Световния панаир за натурални продукти за лична грижа и уелнес - Vivaness. ?зложението доказа своята значимост като водещо място за демонстрация на нови практики,продукти и материали.
Наблюдава се и ръст на посетителите след като световната криза обхвана повечето сектори,което говори за съживяване и засилен интерес към органичните продукти през 2011 г. , като дори и самите производители посещаващи изложението го използват за обмяна на опит помежду си и създаване на нови бизнес контакти. Според заключителния доклад: Biofach и Vivaness 2011  цифрите са следните: 2 669 изложители (2010 г. – 2 557 изложители) и 49 057 международни търговски посетители от 121 страни (2010г. – 43 669 посетители).


Еньовден – 24 Юни 2010

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни, когато по църковен канон е рождението на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция с Еньовден са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се за патронен празник на билкарите.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето. От билките, между които на първо място еньовче, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Еньовските китки и венци окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек.
По случай Еньовден фирма „Виола” бе посетена от деца от гр. Велики Преслав. Те поздравиха колектива на фирмата с букет от музикални изпълнения за здраве и качествени билки, поиграха боси върху росната трева в градината на фирмата по случай празника.

Видео от Еньовден можете да видите тук:  
http://www.youtube.com/watch?v=p-0-acOZVxI


20-години ! 1990 - 2010

Вече 20 години на напредък, развитие и вече .... традиции! На 20 юни Виола ООД навърши 20-та си година от своето основаване !
Дълъг път бе извървян от създаването на фирмата във  вече далечната 1990 година – зората на демокрацията в България, а и още много идеи за развитие предстоят да бъдат изпълнени. Основаването на фирмата от своя страна бе продължение на вече изградената традиция в семейство Кънчеви, прохождаща в началото на 1970 г.  за производство на култивирани билки, рози, храсти, дървета и .....теменужки.
?менно от там произлиза и наименованието на фирмата. Теменужка на латински език е „Viola” !


Жътва Лавандула  - 2010г.

Приключи кампания 2010 г. по прибирането на лавандуловата реколта, която продължи около три седмици. Началото бе на 15 Юни с прибиране на цвят лавандула, предназначен за сушене, а на 25 Юни и за етерично масло. Лавандуловите насаждения на Виола се намират в региона около Велики Преслав, в местности отговарящи на високите изисквания и критерии за органично производство.Тази година добивите са по-слаби  поради непрестанните дъждове в периода на жътва и преди това, което ограничи или намали значително достъпа до насажденията.Поради тези неблагоприятни обстоятелства добитото количество е малко и с не добри показатели повлияни от дъждовете. След края на зимата, която почти не се състоя тази година, валежите от дъжд изцяло липсваха до началото на беритбата. ?менно по време на беритбата дъждът бе често и в големи количество, което неимоверно затрудни прибирането на и без това слабата реколта повреждайки цветът . Надяваме се че в бъдеще реколтите няма да бъдат засягани толкова силно от климата в неблагоприятен ущърб.


Лазаровден – 26 Март 2010 г.

Днес фирма Виола ООД бе посетена от деца от фолклорна формация към читалище “Развитие” в гр. Велики Преслав. По случай Лазаровден децата поздравиха колектива на фирмата с песни за здраве и пожелания за плодородна година и добра реколта за диворастящите и култивирани билки!
Благодарихме им и им пожалехме здраве и успех в училище! 
Лазаровден или е християнски празник, носещ името на Свети Лазар. Така се казва, защото името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата , но винаги в събота.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. Лазарките окичват цветя по косите си. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото, на Лазаровден, момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.
Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.


17-20 февруари 2010 г BioFach

Виола ООД и през тази година взе участие в най-голямото изложение за Био продукти.
Фирмата бе представена от трима представители, които се срещнаха с много настоящи клиенти, а също успяха и да намерят няколко потенциални нови такива. Желаенето им да ни посетят в България е доказателство, че фирмата се развива и работи добре.  
Biofach вече се радва на огромна популярност сред органичните производители в продължение на 20 години. Подробното изследване на пазара на биологични храни е на първо място за това водещо изложение в света и вдъхновява тенденции, иновации и ноу-хау.
От 17 до 20 февруари 2010 г. в Нюрнберг, Германия за двадесет и първи път се проведе Световният търговски панаир на биопродукти BioFach 2010  съвместно със Световния панаир за натурални продукти за лична грижа и уелнес - Vivaness.
?зложението доказа своята значимост и устойчивост дори в момент на криза.
Поради настъпилата икономическа криза търговските посетители и изложители са по-малко спрямо предходната 2009 г. , но въпреки това хиляди са заинтересованите посетители които се срещат всяка година, за да обменят мнения и опит.
Според заключителния доклад: Biofach и Vivaness 2010  цифрите са следните: 2 557 изложители (2009 г. – 2 733 изложители) и 43 669 международни търговски посетители от 119 страни (2009г. – 46 771 посетители).


Жътва Лавандула – 2009 г.

Приключи кампания 2009 г. по прибирането на лавандуловата реколта, която продължи около три седмици. Началото бе на 15 Юни с прибиране на цвят лавандула, предназначен за сушене, а на 25 Юни и за етерично масло.
Лавандуловите насаждения на Виола се намират в региона около Велики Преслав, в местности отговарящи на високите изисквания и критерии за органично производство.
Тази година добивите са по-слаби  поради неподходящи климатични условия, но полученото етерично масло е с много по-добро качество и показатели спрямо миналата година. След края на зимата, която почти не се състоя тази година, валежите от дъжд изцяло липсваха до началото на беритбата. ?менно по време на беритбата дъждът бе често и в големи количество, което неимоверно затрудни прибирането на и без това слабата реколта.
Единствената добра новина бе доброто качество на полученото етерично масло и сушен цвят.   


19-22 Февруари 2009 г. BioFach

От 19 до 22 февруари 2009 годинав Нюрнберг, Германия събра цялата индустрия за производство на биологични продукти - 2717 изложители и над 50 хиляди търговски посетители участваха в световното изложение BioFach .

Фирма Виола беше сред 11 участници от България, специализирани в производството на биопродукти.

Участниците и посетителите на изложението имаха възможност да присъстват на множество презентации, семинари и срещи, които бяха включени в програмата на Конгреса на изложението.

През 2009 година акцента беше поставен на продукти със знака Fair trade  - справедлива търговия.

Точно преди 20 години в Нюрнберг са показани екологично чисти продукти и днес статистиката сочи многократно нарастване на интереса на към всички продукти носещи знака  “биологично сертифициран продукт”.


19-21 май 2008 г. Beauty World – Tokyo, Japan


Виола представи български билки, етерични масла и билкови аксесоари на международното изложение Beauty World – Tokyo, Japan, което се проведе през май в японската столица в най-големия международен изложбен център в Токио “Tokyo Big Sight”.Участие имаха над 20 страни, от които с национални павилиони Франция, България, ?талия Германия, САЩ, Тайланд, Корея, Тайван и др. Щандовете на 623 компании бяха разположени на площ от 34 360 кв.м. В спектъра на изложението бяха представени SPA козметика, ароматерапия и Wellness , парфюмерия, декоративна козметика, грижа за кожата и косата, хранителни добавки и др.Целта и идейната концепция за участие в ?зложението е утвърждаване и разширяване присъствието на натурални продукти и етерични масла на японския пазар.04-07 май 2008г. FMI Show plus MARKETECHNICS, USAВиола ООД взе участие в най-доброто изложение за представяне на нови продукти и услуги, съпътстващи конференции за бизнес възможности, съчетани с последните технологии за продажба на дребно - Лас Вегас, Невада.
FMI Show plus MARKETECHNICS е най-голямото и най-изчерпателното събитие в областта на хранително-вкусовата промишленост в Северна Америка! Това е мястото, което събира най-големите търговците на дребно и едро, за да научат най-новите и последните инструменти за разширяване пазарния дял, за да държат бизнеса си в течение на новите тенденции и да отговорят правилно на търсенето и нуждите на своите потребителите.

Ето една извадка от това, което е НОВО и горещо за 2008 г.:
Вълнуващо място: Лас Вегас - един град с енергия, която те вдъхновява!
Представяне на нови продукти: Представени са новите технологии в опаковките, оборудването и услугите. Предлага се директна връзка с всеки аспект от хранителната индустрия.